Tässä nyt on tyypillinen juttu joka ei Aamulehdelle kelpaa.Tietysti näitä tallentelen silläkin ajatuksella , että jos lähtö tulee niin saattaa joku läheiseni näitä uteliaisuuttaan lueskella.Mieletäni kirjoitetussa tekstissän on kirjoittajan sielu mukana ainakin osittain. Sanojen tuottaminen on aivojen ja sielun yhteistyötä.

Tämä tilanne sen verran harmittaa, että yritän hieman aihetta laajentamalla tarjota juttua Aamulehden Näkökulma sivulle. En pety vaikka se ei onnistuisikaan mutta yrittänyttä ei laiteta, sanoo kansa.

APUA FILIPPIINEILTÄ

Runsas viikko sitten  TV-uutisissa kerrottiin ,että Attendo One tuottaa 41 sairaanhoitajaa Filippiineiltä ylläpitämiinsä hoivakoteihin Suomessa. Näille tilanne on haaveiden täyttymys. Sairaanhoitajat ovat Filippiinien vientituote, joita valmistuu kymmeniätuhansia vuodessa. Satoja tuhansia on työttöminä. Sairaanhoitajan tutkinto on pääsylippu Eurooppaan .

Attendo One on kansainvälinen yritys jolla on hoivakoteja sadoittain ympäri eurooppaa. Filippiiniläiset tulevat olemaan tuttu näky Attendo Onen hoivakodeissa, näin kertoo lehti. Hoivakoti ei ole mikään sairaala mutta kovaa bisnestä se on. Siitä kertoo selkeästi kun ostetaan toiminnassa olevia suomalaisten hallussa olevia hoivakoteja myyjät kohoavat maakuntansa suurituloisimmiksi. Kuten eräs filippiinilänen kertoo netissä hän auttaa hoivakodin asukkaita pukeutumaan ja peseytymään  ja jakaa lääkkeitä. Kun hän lähettää vähintään puolet palkastaan kotiin niin perhe saa rakennettua omakotitalon ja voi vielä ottaa muutaman vuokralaisenkin.Väkisin herää kuitenkin ajatus,että maksetaanko filippiiniläisille työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos näin ei tehdä niin sillä syödään suomalaisten hoitajien palkkoja ja luodaan edellytykset voiton maksimoinnille.

Hoitajien tuonti ei saa pitää sisällään mitään rasistisia piirteitä. Kuitenkin THL:n on valvottava, että Filippiinien sairaanhoitajan tutkinto antaa edellytykset samoihin tehtäviin kuin Suomalainen.

Minut asiasta pani kirjoittamaan suomalaisten sairaanhoitajien oppilaitosten sisäänpääsyvaatimukset, Minulle erittäin läheinen nuori viime kevään ylioppilas laittoi hakemuksensa kutsumuksensa mukaisesti päästäkseen opiskelemaan hoitajaksi. Lukion todistuksen keskiarvo on 8,5 .Ylioppilaskirjoitukset eivät ihan nappiin menneet. Kun hän tiesi koska kutsu kirjallisiin kokeisiin olisi pitänyt tulla, eikä se tullut, niinhän soitti ko toimistoon ja kysyi syytä. Virkailija vastasi:” Kirjoita syksyllä Yo-tutkinnon arvosanat älliksi niin sitten pääset.” Näin menetellen suomalaisesta tutkinnosta muodostuu pohjatiedoiltaan lääke-ja oikeustieteellisen tutkinnon pohjatiedot vaativa tutkinto. Valmistuuko suomessa sairaanhoitajia liikaa. Tuskin .Nykyinen järjestelmä pudottaa nuoret pois haaveilemastaan ammatista. Olisiko nyt syytä varmistaa, että Filippiiniläiset tulijat ovat vähintään 4 ällän ylioppilaita ja lukiotodistuksen keskiarvo 9,0.

Itselläni on ihan mukava muisto Filippiiniläisestä hoitajasta ja hänen näppäryydestään .Olin elokuussa sairaalassa n.1,5 viikkoa. Osastolla oli yksi Filippiiniläinen hoitaja. Sain päivän mittaan useamman kerran lääkitystä. En tahtonut huomata kun pöydälleni ilmestyi vaivihkaa pillereitä . Filippiiniläinen toi aina pillerit snapsilasin muotoisessa pikarissa , laittoi sen pöydälleni ja sanoi: ”Kippis”Ristimme hänet huonetoverini kanssa kippis-tytöksi. Se on kielitaito pienestä kiinni. Viesti tuli perille.

Jukka Koo Salonen.Tanhuankatu 28 33560 Tampere gsm 040-5088779