Tämän mielipidekirjoituksen lähetin tunti sitten Tamperelaisen päätoimittajalle.Aiheeksi merkitsin "Onko tälle käyttöä? Hänen kädessään on jutun kohtalo.Pakonomaisen kirjoittamisen vietin herätti kaupungintiedoituslehti.Yhden liuskan pituudessa pysyminen rajoittaa asian laajempaa käsittelyä.Jutulla haluaisin herättää valtuutetut huomaamaan mihinkä eri toimintojen yhtiöittämiset ovat johtaneet. Tässä tapauksessa Ojalalle on luovutettu valta tehdä kiinteistöjen kanssa mitä haluaa.Merkityksetöntä  ei ole sekään,että virkamieskunnan enemmistö on ns"Junassa tulleita" Kaupungin historia´on heidän arvomaailmassaan tyhjänpäiväinen asia.Kun ei tunne minkäänlaista kotiseuturakkautta niin sitä myy"Vaikka oman äitinsä".Kirjoituksen myyntilista oli hurja.Selvästi Ojalan tavoitteena on valmistella kiinteistöjen tontteja siten ,etä esim YIT saa herkullisilta kohteilta rakennettavaa.Hyvin pienellä uutisoitiin, että YIT  sai rakennettavakseen Vuoreksen koulukeskuksen.Kilpailuttamisesta ei mainittu sanaakaan.Urakan arvo on 45 miljoonaa euroa josta ensimmäisen vaiheen osuus on 15 miljoonaa.Näin mennään kohti rakentamisen monopolia.

Raivostuttavaa on se,että samaan aikaan kun kaupungin eri toimintayksiköitä toimii vuokratiloissa niin myydään pois tiloja joihin helposti voitaisiijn sijoitaa nykyisiä ja tulevia toimintoja. Ojalan pitäisi käydä tutustumassa useammankin keskisuuren suomalaisen kaupungin  toimintojen sijainteihin.Juuri arvokkaimmat keskustan kiinteistöt on muokattu kaupungin omaan käyttöön.Näin arvorakennukset säilyttävät ainakin ulkoiset arvonsa.Frenckelin alueen myyminen olisi typerintä mitä tehdä voi.Olen työskennellyt eri tehtävissä kiinteistössä 20 vuotta ja muutenkin tunnen sen erittäin hyvin.Rahaa on kulunut paljon tilojen nykykuntoon saattamiseen. Pauli Ruoholahti aikoinaa esittin sen myymistä ja muuttamista Hotellikäyttöön..Seuraakohan Ruoholahti yhtään suunnitteilla ja rakenteilla olevia hotellihankkeita.Tuskin ....eikä varmaan Ojalakaan.

 

Tälläinen lehtiversio:

Posti toi Tampereen kaupungin tiedotuslehden nro 2 jokaiseen tamperelaistalouteen. Lehden tarkoitus lienee pyrkiä kertomaan kaupungin toiminnoista pelkästään myönteisiä asioita. Näin se tukee virkamiesjohdon toimenpiteitä. Se mitä lehdessä kerrotaan tulisi olla niin ymmärrettävässä ja avoimessa muodossa että ”rahvaskin ” tajuaa mitä yritetään sanoa.

Lainatakseni kirjailija Kyrön lausetta on pakko sanoa ,että”  kyllä minä niin mieleni pahoitin kun” luin Tilakeskuksen johtajan Ilkka Ojalan haastattelun. Ensilukemalla se oli pienoisella itsekehulla maustettu kaupungin vielä omistamien kiinteistöjen myyntiluettelo. Ojala tuli aikoinaan YIT:ltä kaupungin palvelukseen. Hänen jälkeensä on kaupunki palkannut pari muutakin ”YiT:n miestä”. Ojalan esiintymisistä lehdissä on kyllä käynyt ilmi, että hän on suvereeni vallankäyttäjä joka tunkeutuu eri kohteisiin  hyvin voimakkaalla roolilla. Esim Koukkuniemen kehittämisessä ja alasajossa hän on löytänyt ”pöytälaatikostaan ” valmiin suunnitelman jota on lehdistölle esitellyt.

Lehden haastattelun yhteydessä on sininen ympyrä jossa  lukee ”Ilkka Ojala ja kumppanit tarjoavat ostettavaksi”. Se onkin ainoa kohta josta käy ilmi ,että hän saattaa jopa keskustella joidenkin henkilöiden kanssa näistä asioista. En varmaa ole ainoa joka haluaisi tietää kuinka on syntynyt matkailutalon myyntipäätös. Talo on erittäin onnistuneessa nuorisokäytössä ihanteellisella paikalla ”Kansallismaisemassa” Sen myynti olisi kulttuuririkos ja ympäristörikos. Ojala saa varmaan tilaa lehdistöltä kertoakseen kenenkä kanssa ja missä järjestyksessä tällainen päätös on syntynyt. Ei Haarlan palatsin myyntikään mikään saavutus ole. Haarlan suvun historian monumentti pitäisi säilyttää kaupungin omistuksessa. Siinä toimi aikoinaan teknillisen korkeakoulun Arkkitehtuurilinjan opintotilat. Perusteeksi riitti se, että luovaa suunnittelua ei voinut tehdä Hervannassa.

Hallitseeko Ojala kaupungin henkilöstön tilantarpeen kasvun. Keskijohto ja ylin johto paisuu henkilöstömäärältään kuin pullataikina. Kaupungilla  on vuokrattuna keskustasta eri toimintojen toimitiloiksi. Nyt myynnissä olevat tilat sopisivat erinomaisesti monienkin toimintojen työtiloiksi. Ei kai Ojalalta lupaa tarvitse saada uusien toimintojen käynnistämiseen.

Kun Ojalaa haastatettiin Näsilinnan kunnostamisen aikataulusta niin muistan erittäin hyvin kun hän sanoi, että pitää ensin myydä kiinteistöjä jotta saadaan rahaa. Näinhän on jo tapahtunut. Jos hän päänsä pitää niin löytyykö  virkamiestä, pormestari mukaan luettuna, joka kääntää sen pään ja sanoo: ”Näsilinnan kunnostus alkaa kolmen kuukauden kuluttua. Toimi!” Vuokraisäntä yleensä rahoittaa vuokratuloilla kiinteistöjensä  kunnossapidon.Mihin katoaa Tilakeskuksen perimät markkinatasoiset vuokrat?

Myyntilistalle Ojalan työntämä ”Haapasen Huvila”  on kopio italialaisesta palatsista. Sen apteekkari rakennutti vaimolleen häälahjaksi. Rakennus siirtyi kaupungin omistukseen muistaakseni viisikymmentäluvun lopulla. Silloin oli pitkällä neuvottelut siitä, että Hämeenläänin  pääkaupungiksi tulisi Tampere. Rakennukseen kaavailtiin maaherran asuntoa ja toimistotiloja hänen esikunnalleen. Kävin sähkömiehen roolissa rakennuksessa useita kertoja.  Hyvin sinne sopisi vielä nytkin turpoavan Tampereen omia toimintoja. Huippupaikalle! Rakennukseen siirtyi, läänin hankkeen rauettua, synnytyslaitoksen henkilökuntaa asumaan. Sain kutsun tupaantuliaisiin. Oli melkoista menoa! Muistan ne vieläkin.

Jukka Koo Salonen . www.jukkakoosalonen.com