Hieman epäröin lähettää tätä tarinaa Aamulehteen.Aihe ei sinällään ole minulle aivan tavallinen.Ei yhtään kunnallispolitiikkaa eikä kunnallista hallintoa. Joskus haluaa pohtia myös syntyjä syviä ja kyseenalaistaa pappienkin käyttäytymistä seurakuntalaisten suuntaan.

MIKÄ ON ELÄMÄNI TÄRKEIN PÄIVÄ?

 

Mikä on elämän tärkein päivä? Perhetuttavamme meillä poiketessaan kertoi Merete Mazzarellan kirjassa olevasta viisaasta ja herkästä mietelauseesta. Hän ei ollut varma jokaisen sanan oikeasta muodosta. Hain kirjastosta kirjan ”Ainoat todelliset asiat”. Kirjan sisältö ajoittuu ihmisen työelämän jälkeisiin vuosiin ja eläkkeen vaikutuksesta  muuttuneisiin olosuhteisiin.

Näin se mietelmä kuuluu:

”Jonain päivänä me kaikki kuolemme, mutta kaikkina muina päivinä emme.

Tärkeimpiä ovat ne monet muut päivät.”

Mietelmän sisältämä ajatus on minusta hyvin lohdullinen ja aktiivisuuteeen kannustava. Itsekin 77v monisairaana ihmisenä sorrun joskus hyvinkin pitkään pohtimaan kuoleman läheisyyttä. Aforismi kehottaa positiiviseen ajatteluun ja toimintaan. Itsekin olen vielä jotenkin liikuntakykyinen ja autollani pystyn siirtymään minulle mieluisiin paikkoihin kuten Tammelantorille, kauppahalliin, Sammonkadun Prismaan, elokuviin jne .Kirjoittaminenkin vielä sujuu.Asiani ovat aivan hyvin verrattuna niihin ihmisiin jotka ovat jo kotiinsa tai laitoksiin sidottuja

Olin n. kuukausi sitten veljeni lesken hautajaisissa .Muistotilaisuudessa lähdin hieman keppini kanssa jaloittelemaan.  Pappi istui yksinään Finlaysonin palatsin aulassa. Menin hänen viereensä istumaan. Olin jotenkin herkistyneessä mielentilassa ja kerroin hänelle tämän saman mietelauseen ja kerroin sen antavan voimia varsinkin ikäihmiselle. Yllätyin hänen vastauksestaan. Hän sanoi: ”Olet ymmärtänyt asian väärin. Tärkein on kuolinpäivä koska siitä alkaa uusi elämä.”Menin hiljaiseksi ja lukkiuduin.

Olisi joltain kanssaihmiseltä, papilta tai teologian muun tutkinnon suorittaneelta tärkeätä kuulla onko se todella näin. Mielestäni ne kuolemansynnit on tullut tehtyä jo ennen työelämän päättymistä. Enkä mää  tota pitkää tunneliakaan jaksa päätoimisesti surra!.

Jukka Koo Salonen. Tanhuankatu 28 33560 gsm 040-5088779