Alkanut ja jatkuva vuosi on niin valtakunnan kuin Tampereen mitassakin poikkeuksellisen tapahtumarikas. On luonnollista ,että vuoden aikana tulee  suuria muutoksia niin kunnallispoliittisessa hallinnossa kuin myös virkamieshallinnossa. Kunnallisvaalien yhteydessä valtuuston voimasuhteet vaihtuvat ja siinä ohessa Tampere  saa uuden pormestarin. Kirjoitettavaa ja mielipiteitä riittää kun tehdään päätöksiä käsitämättömien hankkeiden toteutettamisesta vaikka kaupungin rahakirstu kumisee tyhjyyttään. Nykyisella valtuustolla on tietysti kaksi hyvin "akkamaista-keinoa" käytettävissään.Velkaannuttaa Tampere tilaan josta tuleva valtuusto ei selviä tai sitten jättää seuraavan valtuuston päätettäväksi lähes kaikki. Kun nyt kirjoittelee vaalitouhujen sekaan kuntauudistuksesta ,tavasesta, pitkästä tunnelista, ratikasta, Areenasta ja muutaman kerran seurakuntauudistuksesta niin aiheet eivät lopu.

Tämä pormestariasetelma on aikanut vaivaamaan ja kiinnostamaankin.Kunnallisvaalien yhteydessä se antaa valinnalle hieman henkilövaalin mausteita.Vain hieman!.Kun pormestari valitaan valituksi tulleiden valtuutettujen joukosta ja sen tekee suurin valtuustoryhmä niin se on lopulta aivan täydellinen puoluevaali.  Viime vaaleissa Hanna Tainio sai 4402 ääntä ja Timo P. Nieminen 2441.Nieminen jatkoi pormestarina ja sillä sipuli.

Pormestariehdokkaan löytäminen valtuutettujen joukosta on vaikeata kaikille ryhmille. Uskon ,että Hanna Tainio ei siihen rooliin enää uhraudu. Vihreillä on sillä kohtaa tyhjä aukko.Kokoomuksella hommasta haaveilijoita on pikku riidaksi saakka. Harri Airaksinen, Juha Kostiainen,ap.pormestarin asemasta hallinto-ja kuntaministerin poliittiseksi valtiosihteeriksi siirtynyt Anna-Kaisa Ikonen ryhmän pj Leena Kostiainen jne.ovat rivienvälistä luettavilla puheenvuoroillaan ilmaisseet halunsa pormestarin tehtävään. Palkkakin riittää kulissina olemisesta.

Tommi Rasila lehtikuvassa laittoi Tampereen kaupungin nykyisen kartan roskakoriin ja sanoi,että uutta putkeen.Onneksi se aika on ohi kun raamattuja heiteltiin lattialle. No, Tommi on Tommi ,mutta mitä tuumii Kalervo Kummola?Monissa lähtöhaastatteluissaan hän sanoi politiikkaan osallistumisen kiinnostavan. Asetuttuaan johtamaan Pirkka-Hämeen Kokoomusta hän otti ratkaisevan askeleen. Kuntauudistuksen myrskytuulet tarvitsevat vahvaa henkilöä. Jokainen valtuustopuolue haluaisi sisälleen oman Paavo Väyrysen, joka kykenee turvaaman puolueen aseman todellisena vaikuttajana. Paavo tekee Vuokon kanssa suuret päätökset. Kummola taitaa tehdä ne ihan yksin. SuurTampereen johtaminen saattaa  herättää Kummolan sisällä uinuvan karhun.Samoin kun on todettu, että Kokoomus tarvitsi Sauli Niinistöä enemmän kuin Niinistö kokoomusta, niin aivan samoin on asia Tampereella Kummolam suhteen.

Kaikilla pormestariehdokkailla tulee olemaan mahdollisuus käyttää samoja aseita.Nämä vireiilä olevat suurvelkoihin  kaupungin talouden sitovat päätökset niitä ovat.Vain Kummola sen raipan uskaltaa käteensä ottaa.Kun hän yllättää kaikki kertomalla, että hän pitää pitkää tunnelia tarpeettomana, niin samana päivänä jokainen yli 10 000 vastustavan vetoomuksen allekirjottajaa päättää antaa äänensä Kummolalle.Lisäksi tulee 10-20000 ääntä niiltä joita allekirjoituksia keränneet eivät tavoittaneet. Se on vaikuttava alku SuurTampereen pormestarille. Asiat alkavat puhkeamaan pikku-annoksina siinä huhtikuun korvilla.Jos nämä asiat kiinnostavat niin hauskaa on seurata pormestarivaaliin valmistautumisen esileikkiä. Yllätten leikki jatkui jo perjantaijna 17.2. Satakunnan lennostonn varusmiehet vannoivat sotilasvalansa Aitolahden kirkossa.Sotilasparaatin vastaanottivat upseerijohdon lisäksi nykyinen pormestari Timo P.Nieminen ja seuraava pormestari Kalervo Kummola.Jos Suomi olisi Englanti  niin vedonlyöntitoimistot olisivat jo käynnistäneen pormestari -vedot. Kummolan kertoimet olisivat perjantaina muuttuneet! Seuraillaan  asian kehitystä yhdessä ja naatitaan !

Perjantaina 10.2 osallistuimme vaimoni kanssa Sara Hildenin säätiön 50-vuotisjuhlavuoden avaavaan näyttelyyn. Väkeä oli yllättävän paljon. On aika piristävää päästä tapaamaan vielä mukana olevia ja myös itseni kanssa eläköityneitä tuttuja.Kourallinen niitä aina on paikalla. Oli tärkeätä  ,että paikalla oli myös mies jota ilman museota ei olisi sille paikalle pystytetty.Tarkoitan Pekka Paavolaa.Joku jauhopää on esittänyt, että museon kokoelmat siirrettäisiin rakennettavaan suurhalliin.Se olisi rikos. Se rakennus ei saa koskaan joutua tilakeskuksen myyntilistalle.

Siinä näkija missä kokija Jukka Koo. Salonen. www.jukkakoosalonen.com