Nuyt tuntuu hieman siltä,että Aamulehden päässä on minua alettu hieman ymmärtää. Tämäkin juttu sai lyhennetyn version jatkot palstalle. Lyhennelmä kuitenkin säilytti alkuperäisen mielipiteen. Alkuosan herraluettelon tarkoitus oli valaisita taustaani. Kun tuollaisessa pöydäddä syö vuodesta toiseen niin jonkinlainen kunnallishallinnon pitkä kurssi se on.

 

Työpaikkaruokailua.Lisää herroja

Tuli ihan kummallinen olo kun luin näkökulmasivulta  21.8 kaupungin vanhojen virkamiesten julkilausuman tunneliratkaisusta. Kummallisuus johtui siitä, että totesin lähes päivittäin syöneeni työpaikka-aterian  allekirjoittajien kanssa samassa pöydässä n. 10-15 vuoden ajan. Pöydässsä vakipaikat olivat myös seuraavilla: Henkilöstöjohtaja Pekka Palola, kaupunginreviisori Kalevi Erenius, hänen jälkeensä Erkki Eskola, Kaavoitusjohtaja Jyrki Laiho, tulosarviointipäällikkö Antti Puisto, Apulaiskaupunginjohtaja Seppo Suuripää ja Vesa Kauppinen...rahoitusjohtaja Juha Yli-Rajala, kaupunginkamreeri Pekka Viitanen, Ap.kaupungin kamreeri Yrjö Shafeitell, Kaupunginlakimies Timo Sivula, Lakimies Jouko Aarnio jne. Oli sen pyöreän pöydän halkaisija suuri .Joskus sanottiin, että pitäisi ruokailuvälineissä olla jatkovarret. Juha Jaakola vieraili aina joskus. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi niin kuin Armeijassa tehtiin ilmoitus ruokailun päättyessä.

Kun haen allekirjoittajille suurinta yhteistä nimittäjää niin kaikki he olivat eläköityessään tehtävänsä palkkauksen huipulla  josta syystä he nauttivat kaikki suuria eläkkeitä. Heille on aivan sama onko veroäyri 19-vai 21 äyriä. Useampi heistä on saanut myös lapsensa virkamiesuralle. Molemmat Eskoset ja Perämaa ovat ainakin olleet demareita.  Hieman kummastuttaa ,että he näin avoimesti asettuvat Demarien valtuustoryhmän kantaa vastaan. Anton Tzehov on sanonut:” Yliopisto kehittää kaikkia lahjoja, myöskin tyhmyyttä.” Kyllä tuollaisessa ruokapöydässä oppi tuntemaan ihmisten perusluonteet ja erilaisten keskustelunaiheiden yhteydessä heidän tapansa suhtautua asioihin. Jäi mukavasti mieleen kun minulla oli enään muutama päivä eläkkeeseen niin Timo Sivula sanoi ajatelleensa, että mistähän aiheista me puhutaan kun toi Jukka jää eläkkeelle. Roolini oli keskustelun avaaja.

Väkisin minulle syntyy ajatus, että kuka tämän Näkökulma-kirjoituksen on kirjoittanut. Kauppakamarin aloitteellisuus  ja vallanhimo on kasvanut silmittömiin mittoihin viime vuosina. Todennäköisesti tunneli-allianssin toimistossa on päätoiminen tekstinkirjoittaja ,joka  pyytää allekirjoituksia milloin keneltäkin. Mielenkiintoisimpia olisivat kieltäytyjien nimet. Hokemaksi asti toistuu lause, että Tampereella on tuskin koskaan näin huolellisesti valmistettu mitään hanketta. Tässä Aamulehden kirjoitus tulvassa tehdään se virhe ,että pyritään johtamaan tavallisia kuntalaisia harhaan. Ainoa oikea kohderyhmä on valtuutetut. Kun tunneliratkaisulla tyrmätään tunnelin rakentaminen niin syntyy syvä hiljaisuus. Eri vaihtoehtojen esittelyllä  annetaan meidän ymmärtää ,että alkaa sama hullunmylly jonkin vaihtoehdon pohjalta. Yit:n johtaja erään haastattelun yhteydessä kertoi,että heillä oli täydet valmiudet rakentamisen aloittamiseen silloin kun tunneli ei ollut vielä esillä..Toisessa yhteydessä Yit ilmoitti, että heillä ei ole mitään suunnitelmia jos tunneli hylätään. KH:n kokouksessa 17.9.1990 hyväksyttiin Tampella AB:n  ,YIT:n, ja Tampella henkilökuntayhdistysten säätiöiden välinen sopimus. Sitä sopimusta ei saatettu valtuuston tiedoksi äänestyksessä hävinneiden jäsenten esityksestä huolimatta.

Hulvattomaan rahankäyttöön me kuntalaiset olemme tottuneet.Vuores kouluineen, Tipotie ja Hämpin parkki ovat maksaneet yht 423  miljoonaa euroa.Kun olemme nekin maksaneet niin  etukäteiselvytys on ollut suuremmoista. Ei meitä yhtään öisin valvota A-insinöörien kuittaama 10 miljoonan suunnittelupalkkio. Täytyyhän A-insinöörienkin tehdä tulosta osakkeenomistajilleen

Pahnanpohjimmaiseksi haluaisin kertoa, että juuri tuossa ruokapöydässsä syntyi se myyräkuume joka johti maanalaiseen rakentamiseen. Jos tämä juttu olisi kolumni niin ehkä se tarina tähän loppuun sopisi. Kun näin ei ole niin pitää varmaan kirjoitella Tammerkoski-lehteen. Olihan se historiallinen hetki.     Jukka Koo Salonen gsm 040-5088779