Taitaa olla parisen viikkoa kun lähetin Aamulehden lukija sivulle tämän "Vaalikoneen imuletku on tyhjänä".Eihän se läpi mennyt. Kaippa sen toimittaja hiirellä klikkaa roskakoriin. Tein siitä loppupäästä lyhennetyn version kun ajattelin ,että jos valtuuston puheenjohtajaa halutaan suojella kritiikiltä. Ei se auttanut. Tähän sen loppupään voi nyt kirjoittaa:" Minulla oli ilo ja kunnia olla paikallla Tampereen päivän vastaaotolla raatihuoneella. Valtuuston puheenjohtajan puhe oli siinä mielessä ihmeellinen , että se oli suurhankkeiden osalta kuin kokoomuksen investointiohjelma. Rakenteellisesti kuulijoissa herätti hieman jopa hilpeyttä kun puheessaan hän luetteli Pekka Paavolan ajan suurhankkeita kuten Tohlopin TV-keskuksen, Tamperetalon, Hervannan, Poliisiopiston ,Särkänniemen jne muistellen sitä taloudellisen hyvinvoinnin aikana. Niinhän se olikin kun kaupungilla oli johtaja."
Ilta raatihuoneella oli ihan mukava. Taisi olla viimeinen ilta.Luulen tietäväni ,että nimeni on sellaisessa kutsuttavien luettelossa jonka päällä lukee "Pormestari".Olemmehan Timon kanssa vuosikymmeniä touhunneet erilaisia asioita. Seuraava pormestari tietysti pudottaa minut listalta jos ei nyt ihan ihmeitä tapahdu.

Pääsin istumaan siihen isonsalin kauppakadun puoleisen ensimmäisen pikkuhuoneen pöytään. Nautin ihan oikeasti kun vieressäni sen kolmituntisen istui vuorineuvos Paavo V. Suominen 92 v. Ehdokkaana vaaleissa!!!.Olihan hänellä mukanaa aivan viehättävä sihteeri mutta ei  Paavo siinä tilanteessa apua tarvinnut. Minä 77 v olin nuori poikanen .Taidan olla sairauksieni vuoksi heikompikuntoinen.Toinen henkilö joka pöydässämme viihtyi oli Saara Sinivuori. Aivan viehättävä ja mielyttävä uusi tuttavuus. Anneli Kivistö ja Axenin Erkki siinä täydensi pöytää. Väkeä kulki paljon ohitse. Aika moni halusi pysähtyä ja vaihtaa muutaman sanasen.Eniten kuitenkin nautin niiden vanhojen tuttujen näkemisestä jotka katsoivat ohitseni kohti taivaanrantaa. Hieman on surullista kun pienikin kritiikki on pikkusieluiselle ihmiselle liikaa.

 Isäni joskus käytti vanhan kansan sanontaa :"Sitä on perheellisen yritettävä." Isä oli ahkera säästäväinen mies ja varsinaisen työnsä lisäksi pyrki aina hankkimaan lisäansioita.Säästäväisyys ei ole minulle periytynyt mutta ahkeruus ehkä jotenkin.Silloin kun asuntolainat oli suurimmillaan ja lapset pieniä niin parhaimmillaan tein kolmeakin työtä yhtäaikaa. Usein se meni yötöiksi.
Lähetin tuon vaalikonejutun Tamperelaiseen eilen Tiistaina .Kuinka käy sen aika näyttää. Aamulehti lupasi julkaista 12 pv perjantaina juttuni "Vierivä kivi ei sammaloidu". Tunnelivaalit on tulossa ja yritän sen tunnelin räjäyttää. Juttu on pituusrajoitusten vuoksi ehkä vaikeakin ymmärtää mutta jos pääsen telemään vastineen vastineen niin siihen saan sisältyyn tunnelin kummituksia.Oman bloginsa se vaatii.
Tähän loppuun se imuletku juttu?
 
Vaalikoneen imuletku on tyhjänä,
Kuntavaalien äänestyspäivä lähestyy. Äänestysprosentin toivotaan olevan hyvä. Nyt on ne viikot  meneillään joiden aikana tulisi asian eteen tehdä jotakin. Mutta mitä tekee esim Kokoomus. Se kertoo jo sovitun, että vaaliyönä tuloksen selvittyä suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajan  Harri Airaksisen johdolla puolueiden paikallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien johto kokoontuu sopimaan  vaalituloksen pohjalta tulevasta vallanjaosta tärkeimpien poliittisten johtopaikkojen jakautumisesta. Siinä sitten menee pormestarit, kh:n jäsenyydet, tärkeimmät lautakunta ja johtokunta paikat. Onko nyt sitten  äänestämisessä enää mitään järkeä.  Mitä jos kokoomus ei olekaan enää vaalituloksessa suurin puolue. Kuinkas sitten suu pannaan. Juuri siitä syystä yöneuvottelu on farssi. Se kyllä hyvin kuvaa myös sitä tasoa mikä tämän hetken  valtuustossa on surkeinta..Kun valtuutettujen lukumäärä on 67 ja kokoomuksen valta perustuu 38 XL:n valtuutettujen ääniin. Ero nykyisen opposition 29 ääneen on vain 8. Kun XL menettää 5 ääntä niin koko vallan korttipelipakka hajoaa. Sen jälkeen äänet on 34- 33. nykyisen opposition hyväksi. Se toteutuu helposti jo perustuslaillisten paikkojen lisääntymisellä 5 ja demarien 2 valtuutetulla. Silloin tulos on 36-31. Alkaa uusi aika Tampereen poliittisessa elämässä. Nyt vielä olisi mahdollisuus siihen ,että muiden ryhmien puheenjohtajat lähettäisivät Airaksiselle sähköpostina viestin, että eivät osallistu yöneuvotteluun eivätkä seuraavan päivän päiväneuvotteluun. Haluavat syödä rauhassa pari lautasellista hernekeittoa ja 2 euron pätkän mustaa makkaraa. Sen kertominen äänestäjille kun hoidettaisiin tehokkaasti niin äänestysprosenttiin sillä olisi huomattava vaikutus. On aivan varmaa että Airaksisen salkussa on vaihtoehdot kaikille vaalituloksille. Kaikissa vaihtoehdoissa kokoomus on vallankäyttäjä. Tällä hetkellä vaalit koetaan lähes turhina. Ei kukaan epäile, etteikö seuraavat vaalit ole  muutoksen ”Tunneli vaalit”. Käy vaaleissa nyt kuinka vaan niin jos äänestysprosentti on kunnollinen niin silloin kansa on puhunut. Siihen pitäisi pyrkiä, että ei toistuisi se tyypillinen selitys useammankin  puolueen taholta kun ei tulos miellytä: ”Meidän väki jäi kotiin, jostain syystä meidän  väki ei ollut  liikkeellä.”
Jukka Koo Salonen. Tanhuankatu 28. 33560 Tampere. gsm 040-5088779.