Joulupukki toi minulle Tuomas Kyrön kirjoittaman kirjan "Mielensäpahoittaja"Kun kirjassa on hyvä idea niin sille löytyy kustantaja.Tämä kirja on pakina-tai kolumnikokoelma jossa jokainen luku alkaa sanoilla "Kyllä minä niin mieleni pahoitin,kun......" Todella hauska kirja.Suosittelen..Minäkin sain sopivan alun.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun lehdestä luin,että valtuustopuolueet haluavat käydä seuraavat kunnallisvaalit siten, että pormestariehdokkaita ei enään ole.Se kertoo siitä alennustilasta johon valtuusto on vajonnut.Halutaan alkaa elään uudelleen aikaa jolloin  poliittinen kähmintä kukoistaa.Eivätkö he muista kuinka ensimmäisellä kerralla kaikilla valtuustoryhmillä oli oma ehdokas, järjestettiin yhteisiä paneelikeskusteluja, kukin ehdokas piti omia tilaisuuksiaan. Mistäs päin se koira nyt pissii.Kokoomuksella on pormestarihalukkaita.vaikka muille jakaa. Irja Tulonen on aina iskussa..Demareilla ei ole asettaa mitat täyttävää ehdokasta.Vihreiden Pauli Välimäki, asettumalla valtuustoehdokkaaksi, pystyisi roolin vetämään.Siinä ne sitten ovatkin mikäli Kalervo Kummola ei aktivoidu.Jos hän niin tekee niin siinä se sitten on pormestariongelma ratkaistu.Saataisiin kaupunkiin johtaja joka myös käyttäisi valtaansa.Tietysti se kirvelee Harri Airaksista, mutta minkäs Kummolalle mahtaa.

Vaalipäivän jälkeiseen aamuneuvotteluun varustaudutaan jo nyt.Perussuomalaisten vaalivoitto on käynnistnyt ajatuksen, että kaikki paikat: Pormestari, 4 kpl  apulaipormestaria, Valtuustonpj, Kaupunginhallituksen ja sen jaostojen paikat, lautakuntien puheenjohtajien paikat ja muun edustamisen tehtävät jaetaan tuona ensimmäisenä aamuna ennenkuin perussuomalaiset edes heräävät vaalivalvojaisistaan.Siitä nyt viis`välitetään jos esim perussuomalaiset saisivat esim 16 valtuustopaikkaa jolloin heille kuuluisi esim 1 apulaispormestari ja kaksi kh:n jäsenen paikkaa.Jakosopuun pääsemiseksi on jo nyt jollain ihme pisteytyksellä saatu pistearvot valmiiksi eri paikoille.Kuulemma nopeuttaa aamupalaverin työrytmiä.Paniikista on kysymys. Sanoisin kyllä, että edellä kuvattu touhuilu on aivan lastenleikkiä. Samaan aikaan valtuutetut valittavat ,että heillä ei ole enään mitään valtaa.Kaikki valta on virkamiehillä.Niinhän se on ollut jo iät ja ajat.Valtuuston jäsenet tuskin paljoa vaihtuvat.Tietysti perussuomalaisten vaalivoitto pudottaa saman verran muista puolueista läpimeneviä mutta kaippa ne vanhat tupajäärät läpimenevät vaikka sitten rimaa hipoen.Vaalien jälkeen virkamiehet katsovat keihinkä he suosionsa kohdentavat.Valtuutetut kokevat suurena kunniana jos pääsevät niiden 7-8 joukkoon jotka ponnistelevat virkamiesten esitysten läpimenemisen varmistamiseksi.Valtuutettujen vallan tyhjiö on juuri tästä syystä kummajainen. 67 valtuutetusta 7-8 saavat ohjeet kuinka pitävät huolen, että 60 muuta valtuutettua ei vikuroi.Voiko olla oikein sanoa,että valtuuston ja lautakuntien  toiminta on vallatonta harvainvaltaa.Jotain sinnepäin kuitenkin?

Ei jotain niin huonoa, että ei jotain hyvääkin.Pormestarikauden alkaessa päättyi se aikakausi jolloin Tamperetta komensi "Hyvän ja pahan akseli" niinkuin Aamulehti asian kerran toi julkisuuteen.Kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Rantanen ja sos.dem valtuustoryhmän puheenjohtaja Pauli Ruoholahti muodostivat tämän vallankeskittymän.Se oli yhdenmiehen diktatuurijärjestelmä.Jarmo Rantanen päätti ja kaksi muuta piti huolen, että päätökset tehtiin kuten Jarmo Rantanen halusi.Ei senkään ajan takaisin palaanan soisi.

Kohta koittaa aika jonka yli on jotenkin selvittävä.Alkaa vaihe kun valtuustopuolueet julistavat kukin omat kunnallisvaaliohjelmansa. Minulle ja monille tuhansille kuntalaisille on erittäin vastenmielistä lukea kun jokainen puolue julistaa vanhusten hoivan ja palvelut painopistealueekseen. Sen törkeämmin äänestäjiä ei voi pettää.Tampereen vanhustenhuollon puutteet on tullut julkisuuteen ja mediaan monet kerrat.Koukkuniemi on puutteistaan tunnetuin vanhainkoti Suomessa. Näin on ollut vuodesta toiseen.Valtuutetuissa on kyllä 3-4 naista jotka ovat asiassa jotain yrittäneet saada aikaiseksi mutta joutuvat puskemaan päätänsä seinään.Kirkas esimerkki on se kun Harri Airaksinen sanoi haastattelussaan ,että hän ei apulaispormestarina tule esittämään Koukkuniemeen lisää määrärahoja.Sen tekee joku toinen! Se asenne on hyväksytty kokoomuksen ja vihreiden ryhmässä. Johtaja Kari Hakari puolestaan julisti, että koukkuniemessä ei ole kysymys henkilöstön vähyydestä vaav ammatitaidosta ja työnjohtamisesta.Sanoi hallitsevansa vaipanvaihdon kriteerit ! Näin jatkuu mikäli XL pysyy kasassa vielä vaalien jälkeen.Toivottavasti ei! Tässäkin asiassa kyllä toteutuu  se vanha sanonta,että valta on sillä kuka sen ottaa.

Tilanne on  nyt painunut sille tasolle, että kuntalaisten saaminen vaaliuurnille vanhoilla HOKEMILLA ei ole mahdollista.Se on vahinko, että perussuomalaisten kannatus on laskusuunnassa. Heidän vaalivoittonsa saattaisi murtaa vanhat kuviot ja aiheuttaa läpinäkyvää vallankäyttöä.XL:n jatko on enään kolmen -neljän valtuutetun varassa.Sen murtumiseen riittää perussuomalaisten vaatimattomampikin vaalitulos.Ei nyt ihan merkityksetöntä ole se vaalityö jota kukin puolue tekee.Lokakuuhun on vielä pitkä aika.Demarien Jungner jo kävi Tampereella availemassa kunnallisvaalien vaalityötä.Ikävä kyllä kertoi edellisten vaalien teemojen olevan nytkin käytössä.Erikoiseksi valinnan tekee se,että puolue on hävinnyt neljät vaalit peräkkäin niillä teemoilla!

"Ympäri käydään, yhteen tullaan" Tänä aamuna 7.3.12 Aamulehden Lukijalta-osaston toimittaja oli antanut tilaa omaan kirjoitukseensa sekä demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmelle ,ettö valtuutettu Seppo Salmiselle. Salmiselta johdonmukaista sujuvaa tekstiä syntyy asiaan kuin asiaan.Hän tekee kirjoituksessaan vaalipäivästä uuden huomenen aamunkoiton.Se on lyriikkaa eikä realismia.Pekka Salmi muutaman kymmenen vuotta nuorempana kirjoittaa lyhyemmin ja konkreettisemmin.Tavoite sos.dem pormestarista ei ole pilvissä vaan se on jo pilvien yläpuolella.

Molemmissa kirjoituksissa on yksi yhteinen sävel.Kaivataan voimakasta johtajaa Tampereen kunnallispolitiikan johtoon.Niinhän se ei voi olla,että samaan aikaan valtuutetut mankuvat valtansa menettämisestä ja toivovat pormestariksi kovanaamaa jolla on valtava vallan- ja johtamisen kyky ja itsekkyys.

Lopuksi rivien välistä on helppo lukea ,että jo nyt on jaettu kaikki tärkeät luottanusmiestehtävät ja pormestari ja neljä apulaispomestaria on henkilöitynyt. Vaalit käydään siinä toivossa, että kaikki jatkuu ennallaa ja päästään toimeenpanemaan se,mitä on etukäteen sovittu.

Kun kaiken edelläkirjoitetun kunnallisvaalien osalta haluaa tiivistää niin näin tapahtuu: Tampereella ei äänestäjiä äänestämään houkuttele se, että toistetaan jo monissa aikaisemmissa kunnallisvaaleissa esitetyt lupaukset jotka on petetty.Tampereella vaalivoiton saavuttaa se puolue joka uskaltaa yksiselitteiseti ilmoittaa vastustavansa pitkää tunnelia, Tavasea," Suurpaskavatkaamoa,ja lupaa panostaa voimakkaasti niihin toimenpiteisiin joilla ala-arvoinen vanhustenhoito- ja palvelut saadaan edes  tyydyttävälle tasolle.Se riittää kuntalaisille.

Jukka Koo. Email. [email protected]