Unelma Rantaväylästä

xxAamulehden vilttiketjussa oleminen on melko erikoinen kokemus. Pelipaidan haluaisi pukea päälleen mutta ei.Täytyy vain isrtua katsomossa ja seurailla kun valmentajan luottopelaajat ovat jäällä. Niitä on Aaqmulehden lukijasivulla ehkä 6-10 jotka kirjoittavat lähes viikottain.Siihen kiinnittyy huomio, että ei niissä usein mitään mielipidettä ole. Kertoillaan vaan mitä joskus on jossain tapahtunut. Kai se sitten on Aamulehden uusi rooli.

Siirrän nyt tämän Aamulehteen lähettämäni jutun tähän blogiini näytteeksi siitä mitä ei Aamulehti julkaise. Tapani on kirjoittaa pieni johdanto jutun alkuun.

Olin muuten eilen itseäni paremmassa seurassa kun kutsuttuna kävin Pekka Palolan läksiäiskahvilla. Menin samaan pöytään jossa olin  syönyt parikymmentä vuotta herrojen kanssa.Niin kävi nytkin.Vasemmalla puolella istui entinen kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Jouni Ekuri, Oikealla puolella Pekka ja Pekan vieressä pormestari.Näköalaravinrola oli täynnä kuin turusen pyssy.Tulipahan halittua kymmeniä tyttösiä. Haikea olo tuli siitä kun ei ollut tilaisuutta jutella.Aika oli siihen liian lyhyt.

Johdantoa: kirjoittavana ihmisenä oli pakko naputella tämä teksti. Sen hylkäämistä ei tarvitse perustella. Syitä on helppo löytää. Tyylini on sitä mitä se on.  Kohtuutonta ei liene esittää, että viimeistään ensi perjantaina 25.5  saisin viestin meneekö tämä roskakoriin. Riittää yksi sana ”Julkaistaan” tai ”Ei julkaista”. Lyhensin juttua minkä pystyin. Sanoma nyt kuitenkin täytyi säilyttää. Voin pysyä vilttiketjussa edelleen.

 37 --- 30 ,   Unelma rantaväylästä

Surullinen olo tuli  kun äänestystulos törrötti Aamulehden etusivulla. Mitään ei XL:n valtuutetuille merkinnyt yli 10 000 kuntalaisen nimet kansanäänestystä vaativassa esityksessä.Se on Tamperelaista läpinäkyvää politiikkaa. Kun asiaa katsoo suurennuslasin läpi niin totuus tulee näkyviin. Koko hankkeen alkujuuret ovat YIT :n kasvattamat. Kun Kokoomus on antanut lupauksen asian hoitaa vielä nykyisen valtuustokauden aikana ja kättä päälle panemisten myötä mukaan on tullut Kauppakamari ja määrätty virkamiesryhmä niin Näsilinnankadun kerhossa ei ole tarvinnut tehdä muuta kuin lyödä sinetti päälle.

Aamulehti kertoi lukijoilleen aivan oikein ,että puheenvuoroja käyttivät lähinnä tunnelin vastustajat. Asialle on hyvin luonnollinen selitys. Kun valtuutettu tietää joutuvansa äänestämään väärin ja vastoin itseään äänestäneiden kuntalaisten mielipidettä niin on vaikeata keksiä  sellaisia aasinsiltoja puheeseensa joilla olisi jotain tekemistä todellisten factojen kanssa.  Jos neljä valtuutettua lisää olisi äänestänyt tunnelia vastaan niin hanke olisi kaatunut äänin 34-33. Kuuntelen erittäin harvoin Radio Moreenista valtuuston kokouksia. Ehkä kerran vuodessa ja silloinkin enintään 40 min riittää. Tätä kokousta kuuntelin hieman pidempään. Puheenvuoroja oli monentasoisia. Niitä on turha lainailla. Yksi kuitenkin oli ylitse muiden. Vapaasti lyhennettynä eräs naisvaltuutettu puheenvuoronsa alussa myönsi muistavansa 10 000 kuntalaisen aloitteen kansanäänestyksestä  mutta totesi, että hänen mielestään kuntalaiset voisivat äänestää väärin. Hän oli tullut siihen lopputulemaan, että asiasta saamiensa selvitysten perusteella hän käyttää omien äänestäjiensä äänet ja äänestää tunnelihankeen ( YIT) puolesta. Sen hän unohti ,että tuskin hänen omat äänestäjänsä neljä vuotta sitten olivat tienneet hänen kantaansa tunnelihankkeeseen.

Tampereen historiaa on kirjoitettu neljä osaa.  Vielä kuluu joitakin vuosia ennen kuin osaa viisi aloitetaan kirjoittamaan. Unelmia saa olla jokaisella, jopa minullakin. Viime viikolla täytin 77-v joten pitemmälle ajoittuvien unelmien totena kokeminen ei ole mahdollista. Siksipä haaveilen ,että osassa viisi löytyisi seuraava teksti: ”Vuonna 2008 valitun kunnanvaltuuston vallankäyttö rajoittui kokoomuksen ympärilleen perustamalle  XL- ryhmälle. Valtuustokauden suurin hanke rantatunneli ja sen päälle rakennettava kerrostaloalue  aiheutti kansalaisissa erittäin voimakasta vastustusta. Kun selvisi ,että YIT ensin rakentaa tunnelin ja sen jälkeen kerrostaloalueen niin kansalaisten vastustus vain kasvoi. Valtuusto teki kuitenkin YIT:n mieleiset päätökset 14.5.2012. Hanke voitti äänin 37-30. Sosiaalidemokraatit johdonmukaisesti vastustivat hanketta joka aiheutti sen , että lokakuun kunnallisvaaleissa he saavuttivat vaalivoiton. Kokoomuksen pelkäämä perussuomalaisten vaalivoitto oli  riittävä XL- yksinvallan päättymiseen..  Uuden valtuuston voimankäyttö alkoi välittömästi sen toiminnan käynnistyessä. Rantatunneli ja maa-alueen kaavoitus otettiin  heti työjärjestykseen. YIT yllätti täysin kaikki ilmoittamalla uudelle pormestarille , Kh:n puheenjohtajalle ja valtuustolle, että sen omien tutkimuksien mukaan tunnelin rakentaminen on tarpeetonta. YIT halusi ripeästi rakentaa kerrostaloalueen rantaväylän eteläpuolelle. Kaupunki järjesti jatkuvan haun avulla tonttimaat nopeasti uuteen järjestykseen. Liikenneratkaisut toteutettiin maanpäällisillä rampeilla. Tampereen talouden tila alkoi välittömästi kohentua ja pitkä prosessi ranta-alueesta sai tarkoituksenmukaisen ratkaisun.”

Jukka Koo Salonen. Tanhuankatu 28. 33560 Tampere. gsm 040-5088779.